Asiakkaamme kertoo – Minuntalli muuntui sambakoulun vaunupajaksi

Helsingin sambakoulu Imperio do Papagaio rakentaa joka vuosi Helsinki Samba Carnaval -tapahtuman kulkueeseen kaksi suurta lavastevaunua. Vuonna 2022 vaunut rakennettiin Helsingin Tapanilassa Minuntallin kätevissä tiloissa, jotka muuntuivat juuri sopivaksi vaunupajaksi muutaman viikon ajaksi.

Tallitilasta sambakoulun vaunupajaksi

Saimme käyttöömme Minuntallin tilat aivan uutuuttaan hohtavina, sillä ne oli juuri avattu. Tarvetta oli noin puolentoista kuukauden ajalle. Meille oli tärkeää, että tila pystyttiin vuokraamaan vain täksi ajaksi, eikä ylimääräisestä tarvinnut maksaa. Asiointi Minuntallin henkilökunnan kanssa ja sopimusasioiden hoitaminen kävivät aina sujuvasti.

Jo etukäteen tarkastettiin, että valmiiksi kootut vaunut mahtuisivat varmasti ulos tilasta. Lavastevaunujen mitat olivat oli noin 3 x 5 x 4 m, aivan pieniä kärryjä ei siis käytetty. Minuntallin suuren nosto-oven kanssa ongelmia ei luonnollisesti tullut.

Vaunuissa olleet tanssijat sekä muut sambakoululaiset rakensivat vaunuja pitkien talkoopäivien kuluessa. Olikin hienoa, että Minuntallin tiloissa oli asialliset wc- ja suihkutilat sekä hyvin varustettu keittiö ruokailu- ja palaveritiloineen.

Kulkuyhteydet olivat meille tärkeät, sillä talkoolaiset tulevat eri puolilta pääkaupunkiseutua. Minuntalli osoittautui hyväksi paikaksi sijainniltaan – sinne oli helppo ajaa autolla, parkkitilaa oli riittävästi ja julkisillakin liikkuvat olivat tyytyväisiä sijaintiin. Lisäksi saimme ystävällisesti luvan säilyttää tilapäisesti varastokonttiamme muutaman viikon ajan Minuntallin pihalla.

Miten lavastevaunut rakennetaan?

Sambakulkueeseen tehtävät lavastevaunut rakennetaan joka vuosi uudelleen, sillä edellisten vuosien vaunut puretaan aina kulkueen jälkeen. Aivan nollasta aina ei kuitenkaan tarvitse aloittaa, sillä vaunujen metalliset runko-elementit, niiden päälle asetettavat levyt sekä tasot, joilla tanssijat ovat, säilytetään vuodesta toiseen ja kootaan aina työn aluksi paikoilleen kyseisen vuoden vaunusuunnitelmien mukaisesti.

Kiinteämpien osien päälle rakennetaan kunkin vuoden kulkueen teemaan sopivat rakenteet ja koristeet. Näihinkin käytetään paljon aiemmilta vuosilta kierrätettyjä ja muokattuja materiaaleja.

Vuonna 2022 Papagaion kulkueteemana oli Amazonia – Tarujen vihreä Eldorado, lavastevaunuja siinä oli kaksi. Ensimmäinen vaunu kuvasti Amazonin alueen tiettyjä jokia ja niihin liittyviä ilmiöitä, toinen vaunu metsäpalosta ja ihmisen ahneudesta toipuvaa viidakkoa. Tarkemmin aiheesta voi lukea Papagaion verkkosivuilta.

Valmiit vaunut siirrettiin Minuntallilta kuorma-auton lavetille, jolla ne vietiin karnevaalikulkueen lähtöpaikalle Helsingin Senaatintorille samana aamuna. Vaunujen rakenteet myös purettiin pikavauhtia heti kulkueen päättymisen jälkeen, ja nyt materiaalit ovat odottamassa kontissa seuraavan vuoden vaunupajan avautumista.

Kuten todettu, olimme hyvin tyytyväisiä Minuntallin tiloihin, ne soveltuivat erinomaisesti sambakoulun vaunupajaksi. Ne ovat varmasti erittäin toimivat myös moneen muuhun tarkoitukseen, suosittelemme lämpimästi!

Sambakoulu Imperio do Papagaion vaunutiimi 2022 kiittää!